top of page
Ara

Anksiyete (Kaygı)

Anksiyete Nedir? Kaygı Nedir?

Gerçek bir tehdit karşısında hissettiğimiz duygu korkudur. Anksiyete ise gerçekte olmayan, gelecekteki olası tehditlere karşı gösterdiğimiz duygusal yanıttır. Kaygı durumunda, kendimizi gergin huzursuz ve tetikte olma halinde bulabiliriz. Anksiyete, aslında korku gibi insanın temel duygularından birisidir. Fakat aşırı kaygı hayatımızın birçok alanında bizi olumsuz etkiler.

Anksiyete (Kaygı)
Anksiyete (Kaygı)

Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Bedensel Belirtiler

Çarpıntı, terleme, titreme, sıcak ve soğuk hisleri, baş dönmesi ve sersemlik hissi, halsizlik, kas ağrıları, uykusuzluk, nefes alamama hissi, boğazda veya göğüste sıkışma hissi, ishal, karın ağrısı, hazımsızlık hissi, sık idrar yapma hissi, cinsel isteksizlik.


Zihinsel Belirtiler

Dikkat ve hafıza sorunları, tehlike algısına yönelik dikkat artışı, endişeli düşüncelerle aşırı meşguliyet, kalp krizi geçirme ve ölüm korkusu, çıldırma ve kontrolü kaybetme korkusu, kendisine yabancılaşma hissi, bulunduğu ortama yabancılaşma hissi.


Davranışsal Belirtiler

Kaygıyı artıran ortamlardan kaçma, kaçınma veya böyle ortamlara girerken güvenlik arama davranışları.


Anksiyete Testi Var Mıdır?

Anksiyete ile ilgili uygulanan birçok test vardır. Bunların birçoğu ruh sağlığı profesyonelleri tarafından uygulanırken, kendi başınıza uygulayacağınız testler de mevcuttur (Beck anksiyete testi gibi). Fakat anksiyete testi de diğer psikolojik testler gibi tanı koymak için değil, takip ve kontrol amaçlıdır. Anksiyete sorunu yaşıyorsanız ve yaşam kaliteniz olumsuz etkilendiyse, bir uzmana başvurmanız en sağlıklı yoldur.


Anksiyete Nasıl Geçer?

Eğer anksiyete sorunları hafif düzeyde ise; farkındalık sağlamak, yaşamsal kaçınmaları bırakmak çözüm olabilir. Fakat ‘’anksiyete nasıl geçer’’ diye internetten arama yaptığınızda karşınıza çıkan içerikler size faydadan çok zarar verebilir. Bu yüzden doğru bilgilere ulaşmak ve baş etme becerinizi artırmak adına kendine yardım kitapları okuyabilirsiniz. Bu konuda önerdiğimiz kitaplardan bazıları şunlardır;


Fark Et Düşün Hisset Yaşa, Hakan Türkçapar

Eyvah! Kötü Bir Şey Olacak, Hasan Alp Karaosmanoğlu

İyi hissetmek, David Burns



Bu kitaplar elbette tedavi yerine geçmez. Anksiyete sorunlarınız hafif bile olsa, kendi başınıza üstesinden gelemiyorsanız bir uzman desteğine başvurmaktan çekinmeyin. Eğer orta ve ileri düzeyde kaygı sorunlarınız varsa geciktirmeden tedaviye başlamak en sağlıklı yoldur. Çünkü anksiyete bozukluğu tedavi edilebilir.


Anksiyete Tedavisi Nasıldır?

Anksiyete ve kaygı; kişinin hayatının farklı alanlarını etkilemeye başladıysa, bazı ortamlardan kaçıyor ve bazı durumlardan kaçınıyorsa bir uzman desteğine ihtiyaç duyabilir. Anksiyete tedavisi  hem psikoterapileri, hem de ilaç tedavilerini içerir. Psikoterapiler içinde bilişsel davranışçı terapi bilimsel etkinliği en yüksek terapi yöntemidir. Kişiye ve sorun alanına göre değişmekle birlikte terapi  8-12 seans sürer. Kaygı sorunlarının terapisinde psikoeğitim, bilişsel süreçler, duygular çalışılır ve davranışsal müdahaleler yapılır. İlaç tedavilerinde ise bazı antidepresanlar ve kaygı giderici ilaçlar kullanılır.


Anksiyete İlaçları Mı? Psikoterapi Mi?

Anksiyete tedavisindeki seçenekler, zaten kaygı sorunu yaşayan kişileri daha da kaygılandırabilir. Özellikle tedaviler hakkındaki yanlış inançlar ve internetteki bilgi kirliliği bunun en önemli sebebidir. Anksiyete bozuklukları geniş bir yelpazedir(panik bozukluğu, sosyal fobi, yaygın anksiyete bozukluğu vb.). Bazı durumlarda sadece psikoterapi yeterliyken, rahatsızlığın türüne ve şiddetine göre bazı durumlarda ilaç tedavileri tedaviye eklenir.


Ankara Doç. Dr. Dursun Karaman Psikiyatrisi Merkezi/Muayenehanesi ve psikolojik danışmanlık merkezi olarak Anksiyete (Kaygı) hakkında bilgi ve randevu almak için aşağıdaki butonları tıklayabilirsiniz.



                     


İlgili Aramalar :


Ankara Psikolog, Çankaya Psikoterapi, Ankara Klinik Psikolog, Sınav Stresi, Okul Reddi, Psikoterapi, Anksiyete Bozukluğu, Sosyal Fobi, Anksiyete, Kaygı, Psikoterapi

bottom of page